Visie op arbeid

Arbeid staat voor werk. Voor bezigheden. Alles wat je doet kun je omschrijven als arbeid. Voor jezelf zorgen, voor anderen zorgen. Produceren, vervoeren en onderhouden.

Acht, adviesbureau voor Arbeidzaken, houdt zich voornamelijk bezig met betaalde arbeid. Er zijn mensen die vrijwilligerswerk gelijkstellen met betaald werk. Ik heb veel respect voor mensen die vrijwilligerswerk doen en vind  vrijwilligerswerk zeker niet iets vrijblijvend. Toch denk ik dat het een groot verschil is of je per uur (of per klus) betaald wordt en je dus financieel afhankelijk bent van een andere partij of dat je dat niet bent.

Veel ondernemers starten hun bedrijf met het voornemen om klein te blijven en niet of weinig personeel in dienst te nemen. Maar als je passie hebt voor je werk is groei iets  onvermijdelijks. Goede communicatie is essentieel om goed “werk te geven”. Alleen op die manier zal arbeid productief zijn en zullen mensen gemotiveerd worden en blijven.  Goede communicatie vraagt tijd en dat is vaak schaars bij kleine, startende bedrijven. Bovendien zijn de lijnen nog kort en delen de medewerkers vaak de passie van de ondernemer. Pas op termijn komen de eerste problemen en dan is het vaak te laat, met andere woorden kost het veel tijd en geld om de neuzen dezelfde kant op te houden.

“Als we het maar gezellig samen hebben” hoor ik werkgevers soms zeggen. Natuurlijk is een goede sfeer op de werkvloer een belangrijke voorwaarde voor goede samenwerking. Maar het belangrijkste doel van het inzetten van arbeid is en blijft dat het iets toevoegt in financiële zin. Dat kan zijn op korte termijn: winst of op langere termijn: kennis en ervaring.

Een werkgever moet dus continue in de gaten houden of zijn ingezette arbeid rendeert. Maar ook de werknemer  moet in de gaten houden of hij nog productief genoeg is voor zijn baas. Want vroeg of laat blijken vaste banen toch niet zo “voor onbepaalde tijd” als werd gedacht.

Arbeid zorgt voor inkomen, geld om van te leven en meer. Arbeid zorgt voor structuur in het leven van mensen. Arbeid geeft een identiteit en een sociaal leven. Arbeid  als manier on je te ontplooien, in je vak en als mens.

Maar we leven in Nederland niet op een eiland. In het verleden is al veel ongeschoolde arbeid verdwenen naar andere werelddelen. In deze tijd zien we ook arbeid met een hoger scholing verdwijnen naar opkomende economieën. We staan in Nederland nog steeds bekend om onze goede opleidingen en hoge productiviteit. Toch zullen we steeds flexibeler moeten zijn met onze arbeid en de employability , de optimale inzetbaarheid,  van onze “arbeiders” zo groot mogelijk moeten maken en houden.

Een kennismakings- gesprek is gratis en vrijblijvend en levert altijd iets op! Contact opnemen