Over Sail en “aan de bak komen”

Prachtig, hé…. Als die mooie zeilschepen tijden Sail Amsterdam. Geconserveerde of gerecontrueerde  glorie uit ons roemrijk vaderlands verleden. De tijd van de Hanze en de VOC toen onze voorouders de wereld overvoeren en uit alle windstreken kostbare waren meenamen.

De werkelijkheid was natuurlijk niet zo romantisch. De leef-en werkomstandigheden aan boord waren vaak erbarmelijk slecht en veel opvarenden zagen hun thuisstad en familie nooit meer.

Uit de VOC-tijd stamt het gezegde “aan de bak komen”. In onze tijd wordt dit spreekwoord gebruikt als mensen niet meer in staat blijken te zijn een betaalde werk te vinden. Mensen met een arbeidsbeperking, bijstandsgerechtigen en 50-plussers kom vaak niet of moeilijk weer aan de bak.

______________________

Op de VOC schepen was de bemanning ingedeeld in groepen van zeg 10 man die als groep speciale taken had uit te voeren. Als er gegeten moest worden ging de jongste van de groep (de bakmeester) met een uit hout gesneden kom (een bak) het eten bij de kok halen. De rest van de groep schoof dan aan en met zijn allen aten ze met eigen gesneden pollepels uit de bak. Echter als er eentje te laat aanschoof, trof hij de bak leeg aan.
Als nu in NL iemand geen werk kan vinden dan zeggen we “hij komt niet aan de bak” Die uitspraak is dus een verbastering van het leeg aantreffen van de etensbak uit de 17de eeuw.
Uitdrukkingen als bakmeester en baksgewijs aantreden zijn nog steeds in gebruik bij de huidige marine

bron: wildelely

Etensbak VOC

_________________________

Als je op het schip niet aan de bak ging, leed je honger.  Gelukkig is dat in onze tijd niet het geval, alhoewel veel uitkeringen geen vetpot zijn.

Als je aan de bak wil moet je in beweging komen. Dat gold toen maar dat geldt zeker ook nu, bij het vinden van werk. Je moet er op tijd bij zijn anders is iemand anders je voor. Actief bezig zijn en niet alleen wachten of er een passende vacature langskomt.

Destijds op het schip, maar vooral ook in deze tijd is het cruciaal om de andere mensen “aan de bak” te kennen en een goede band met hen te hebben. Zodat zij jou ook een plekje  “aan de bak”  én een “schep uit de bak” gunnen. Met andere woorden, mensen die jou  tippen als er een plekje vrij is binnen een bedrijf of een goede referentie geven waardoor drempel worden verlaagd.

Na een zomer van rustig aan, genieten en uitrusten is het tijd om weer volop aan de bak te gaan.
Ben U/jij op zoek naar (ander) werk en wil je weten hoe de “gunfactor”  te verhogen? Neem contact met mij op zodat we samen kunnen onderzoeken hoe ik  kan helpen om weer aan de bak te komen.