Urgentie inbouwen

Herkent u onderstaande uitspraken?

  • “Ik vind vier sollicitaties per maand al veel. Laat staan vier per dag!”
  • “Ik heb geen tijd voor functioneringsgesprekken. En ook aandacht voor een goede dossieropbouw heb ik vrijwel niet. Mijn klanten vragen al mijn energie.”
  • “Bloggen doe ik zelden of nooit. Ik kan niet goed schrijven en ik heb geen inspiratie voor elke week een stukje. Dus ik doe het maar niet.”

Uitspraken van, respectievelijk, een werkzoekende, een werkgever en een zp-er. Ik hoor ze vaak in mijn omgeving. Meestal heb ik de neiging om dan mee te veren. Inderdaad, het is veel werk. Je moet prioriteiten stellen en vooral datgene doen wat bij je past. Je kunt niet alles, niemand is perfect en ga zo maar door…

Maar nu ga ik het eens omdraaien. Hoezo veel? Hoezo geen prioriteit? Hoezo, noodzakelijke werkzaamheden nalaten?

Stel: Je bent op vakantie met een groep. Op een avond loop je naar je hotelkamer. Bij aankomst blijk je de sleutel van de hotelkamer niet bij je te hebben. Je realiseert je dat je hem in het restaurant hebt laten liggen. Wat doe je?

  • Je loopt naar de lobby van het hotel. Je legt de situatie uit en je krijgt een reservesleutel
  • Je gaat terug naar het restaurant. De sleutel is gelukkig gevonden.
  • Je vindt het allemaal wel goed na een avondje stappen. Je gaat op een matrasje liggen op de kamer van een groepsgenoot en je ziet morgen wel verder.Allemaal goede opties om het probleem op te lossen of de oplossing na een later tijdstip uit te stellen. Niets mis mee.
    doelen stellen
    Urgentie

Maar…….

Stel: Je bent op vakantie met een groep. Op een avond loop je naar je hotelkamer. Bij aankomst blijk je de sleutel van de hotelkamer niet bij je te hebben. Je realiseert je dat je hem in het restaurant hebt laten liggen.  Opeens hoor je iemand heel hard “Brand” roepen. Je kijkt naar beneden en ziet dat er rook onder de deur doorkomt. En op dat moment denk je aan je dochtertje van acht die in de kamer ligt te slapen. Wat doe je?

Ga je terug naar de lobby voor de reservesleutel? Of terug in het restaurant naar de sleutel zoeken? Of ga je gewoon die nacht even ergens op de grond slapen en kijk je morgen wel verder?

NEE, NATUURLIJK NIET!

Je kijkt om je heen. Zoekt het eerste het beste zware object (waarschijnlijk de brandblusser) en ramt de deur in. Logisch toch?

Wat is nu het verschil tussen situatie 1 en 2? In de eerste situatie zijn de gevolgen vervelend maar niet dramatisch. Hoogstens een nachtje slecht slapen en de kosten voor de sleutel. In de tweede situatie zijn de gevolgen afgrijselijk en onomkeerbaar. Bovendien telt elke seconde.

Elke dag in je leven die voorbij is, komt nooit meer terug. Elk uur dat je besteedt aan je werk vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Besteed je dat uur goed, is het een investering. Besteed je hem niet goed is hij voor altijd verloren.

Wat is het gevolg als je iets niet doet? Maar belangrijker: wat zal er gebeuren als je het wel doet! Urgentie inbouwen is weten waarom je iets doet en weten wat het je zal kosten als je het laat.  Je zult nieuwe wegen vinden om dingen voor elkaar te krijgen. Je zult samenwerking zoeken met anderen om het werk gedaan te krijgen. Je zult bergen gaan verzetten en jezelf blijven verbazen. En ….. je doel bereiken.

Bouw meer urgentie in en krijg meer energie.