Netwerken en kwetsbaarheid

Als je één dezer dagen eens een half uurtje over hebt raad ik je aan op YouTube een filmpje te bekijken van de Amerikaanse onderzoeker Brené Brown. Haar verhaal over haar professionele en persoonlijke zoektocht naar kwetsbaarheid is heel erg leuk om naar te luisteren. Brené heeft namelijk een aanstekelijk zelfspot en het is nog een hele mooie vrouw om te zien. Er was één zin in haar betoog die mij bijzonder raakte omdat ik dit een eyeopener vind voor mijn eigen vakgebied. Volgens Brown is kwetsbaarheid “de moed om te geven zonder de garantie te hebben dat je er iets voor terug krijgt.”
“Alleen mensen die zich geborgen weten, kunnen zich kwetsbaar opstellen en daardoor verbindingen maken met anderen”, aldus Brown.

Netwerken

Mijn dagelijks werk is netwerken: een aaneenschakeling van verbindingen leggen met anderen. Praten, kopjes koffie drinken, uitleggen, toelichten en het liefst zo veel mogelijk luisteren en informatie verzamelen. Soms klikt het, soms niet, soms pas na een poosje. Maar er ontstaat alleen een vruchtbare samenwerking als beide partijen zich kwetsbaar duren op te stellen. Durven te geven zonder dat je zekerheid hebt van een “return of investment”.
Elke werkzoekende kent het gevoel van zaaien zonder te weten of en wanneer er iets te oogsten valt. Netwerken, jezelf laten zien, je open stellen voor anderen maar ook je eigen boodschap overbrengen. Dan is het goed om te weten dat je jezelf geborgen weet bij je familie of goede vrienden. Die om je geven of je nu wel om niet succesvol bent.
Hierbij dan ook een oproep aan iedereen die een werkzoekende tegenkomt: laat weten dat hij of zij erbij hoor. Met of zonder betaalde baan.