Ervaring versus vooroordeel

Heeft iedereen het meegekregen, het incident in Arnhem?:
’Heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn CV weinig tot geen ervaring met computers enz’,

Het was voor mij weer een goed moment voor grondige zelfreflectie. Want laten we over één ding heel duidelijk zijn. Dit kan niet door de beugel.  Anno 2013 moeten we met zijn allen daar heel duidelijk over zijn. Gelijke kansen voor iedereen.

En toch heb ik mezelf ook vaak schuldig gemaakt aan het vertrouwen op vooroordelen. Een paar goede of slechte ervaringen met een aantal duidelijk te labelen personen en de hele groep is gebrandmerkt.

Bijv.

  • Aziaten werken heel hard
  • Afrikaanse mensen houden niet van fietsen tegen de wind in
  • Vrouwen zijn volgzamer dan mannen
  • Mannen willen niet parttime werken als er kinderen komen

Bovengenoemde stellingen zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Reden dus om er bij een intakegesprek goed op door te vragen. Maar daarbij neem ik wel de volgende zaken in acht:

  • Stel een relevante vraag aan alle sollicitanten en niet alleen aan mensen uit een groep waar een bepaald antwoord verwacht kan worden. Bijvoorbeeld :in het geval er  twijfel is of een kandidaat de zorg voor zijn/haar gezin  kan combineren met de aangeboden veeleisende baan, de vraag zowel aan mannelijke als aan vrouwelijke kandidaten stellen.
  • Hou ervaringen bij en analyseer ze regelmatig. Misschien heeft de aversie tegen iets wel een heel andere onderliggende oorzaak dan ras, geslacht of geaardheid.  Blijf ervan bewust dat wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk is om een gedegen verband tussen variabelen te leggen. Hou dus een open en objectieve houding naar iedereen.
  • Geef iedere sollicitant een eerlijke, nieuwe kans. Ook na 99 teleurstellingen in mensen uit een bepaalde groep mensen, laat dit nooit ten koste gaan van degene die wel de juiste motivatie en houding heeft.  Je zult die ene maar zijn.
  • Bepaalde groepen in onze samenleving staan bekend als “lui en werkschuw”. De enige manier om ze van dat imago af te krijgen is ze keer op keer weer de kans te geven. Doen we dat niet dan houden we onze eigen mythe in stand.

Tot slot heb ik voor iedere sollicitant zowel slecht als goed nieuws. Het slechte nieuws is dat een nare ervaring lang blijft hangen en het moeilijk is of er vanaf te komen. Vooral als je behoort tot een groep waar men vaker een bepaald soort ervaringen mee heeft. Hou daar dus rekening mee.

Het goede nieuws is dat positieve ervaringen er ook meteen uitspringen en heel veel mensen deze goede ervaringen extra omarmen. Doe er je voordeel mee!

Zoals mijn vader vroeger al zei: “Als je de naam hebt van vroeg opstaan, kun je gerust lang op bed blijven liggen”