Afwijzing

Gisterenmorgen zag ik in het programma “Buitenhof” een interview met de canadese (ex-)politicus Michael Ignatieff. Ditmaal eens geen succesverhaal want deze charmante en “goodlooking” meneer had de verkiezingen in Canada verloren. Aan het eind van het gesprek kwam hij met een interessant statement dat vrij vertaald luidt: “Als ze niet op je stemmen, wil dat nog niet zeggen dat ze je zullen vertrappen.”

Afwijzing is iets waar iedereen moeite mee heeft. “Helaas, u bent niet door naar de volgende ronde,”, “Tot onze spijt moeten wij u meedelen dat onze keus op een andere leverancier is gevallen.”, “Nee, dank u, geen interesse. We zijn al voorzien.”

Vaak, en op zich is daar niets mis mee, zoeken we de oorzaak bij onszelf: “Was ik te duur?”, “Straalde ik niet genoeg zelfvertrouwen uit?”, “Was mijn sollicitatiebrief/offerte niet swingend genoeg?” en ga zo maar door.

Realiseer je echter ook dat er heel veel factoren bij een selectieronde zijn, waar je helemaal geen invloed op hebt. Een afwijzing kan wat zeggen over jou persoonlijk maar in veel gevallen ook niet.

Een afwijzing  (het niet op jou stemmen) zegt dus waarschijnlijk niet zo veel over jouw kwaliteiten maar waarschijnlijk meer over de kwaliteiten van anderen én over veel andere factoren om het selectieproces heen.

In een nieuwe situatie kun je dus met frisse moed op een nog betere manier een nieuwe kans wagen. En zelfs als succes ook dan nog uitblijft, blijf goed voor ogen houden: “Als ze niet op je stemmen wil dat  niet zeggen dat ze je zullen vertrappen.”
Weet wat je kan, houd moed en geeft niet op!  Je hebt niets te verliezen. Sterker nog, je bent weer een stapje dichterbij  je doel.